Dolar 37.8629 Euro 40.9559 Altın 3795.418 Borsa 9659.48 Sterlin 49.0324 Brend 74.63
1 Nisan 2025 Salı

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Rekat Sayısı ve Farz Hakkında Bilgiler!

Ramazan Bayramı hazırlıkları sona yaklaşırken, on bir ayın sultanı Ramazan'ın ardından başlayan bu özel günlerde bayram namazı dikkat çekiyor. "Bayram namazı kaç rekattır, nasıl kılınır ve farz mıdır?" sorularını Diyanet'in adım adım açıklamalarıyla keşfedin.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Rekat Sayısı ve Farz Hakkında Bilgiler!
30 Mart 2025 Pazar/03:36

Bayram namazı, bayramın ilk günü sabah namazının ardından güneşin doğmasının hemen ardından gerçekleştirilmektedir. Yılda iki kez, Ramazan ve Kurban Bayramı'nda icra edilen bu özel namaz, 2 rekattan meydana gelmektedir. Ramazan Bayramı'na özel olarak şehirler arasında namaz saatleri, Diyanet'in namaz vakitleri takviminde belirlenmiştir. Peki, "Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekat ve farz mıdır?" İşte bayram namazının icrasına dair tüm önemli ayrıntılar...

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı, yılda iki kez yapılması nedeniyle zaman zaman unutulabilen bir ibadettir. Bu nedenle camilerde, din görevlileri namazın nasıl kılınacağına dair hatırlatmalarda bulunur. Bayram namazı, bayramın ilk günü sabah namazının ardından güneşin doğmasından itibaren kılınmaktadır.

Bayram namazı öncesinde yapılan hatırlatmaların ardından müezzin, camiye gelen cemaatin nasıl niyet edecekleri konusunda bilgilendirici nidalar yapar.

Niyet ederken, hangi bayram namazının kılınacağı açıkça ifade edilir. Örneğin, “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” ya da “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

Bayram namazları cemaatle birlikte kılınır. Namaz vakti girdiğinde, ezan ve kamet okunmaksızın imam, Ramazan veya Kurban bayramı namazına niyet eder. Cemaat de aynı şekilde, bayram namazını kılmak üzere mevcut imam-hatibe uymaya niyet eder.

Sonrasında imamla birlikte hareketle:

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınarak eller bağlanır. Ardından imam ve cemaat, sessizce "Sübhaneke duası"nı okur. Bu işlemin ardından;

Tekrar eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır. Ardından 2. tekbir alınır ve eller yeniden yanlara salınır. Daha sonra 3. tekbir alınır ve eller göbek hizasında bağlanır.

İmam, gizlice “Euzü besmele” çeker, daha sonra sesiyle "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessiz bir şekilde imamı dinler.

Rüku ve secde yapılarak 2. rekata geçilir.

2. Rekat

İmam, gizlice “Besmele” çeker ve açıktan "Fatiha suresi" ile "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat bu sırada sessizce imamı dinler.

Tekrar eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır. Sonra 2. tekbir alınır ve eller yanlara salınır. Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır. En son 4. tekbir alınır fakat bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya geçilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ yöne, ardından sol yöne selam verilerek namaz sonlandırılır.

Bu aşamadan sonra, müezzinin rehberliğinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Ardından imam hatip, bayram hutbesini sunmak üzere minbere çıkar.

© Elazığ Haber Ajansı