Mart ayı için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısının yapılacağı tarih yaklaşıyor. Başkan Fatih Karahan öncülüğünde gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası, merakla beklenen faiz kararı kamuoyuna duyurulacak. Peki, "Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklama tarihi ne zaman? Faiz kararı ne yönde olacak?" İşte TCMB'nin mart ayı faiz toplantısının gerçekleşeceği tarih...

MERKEZ BANKASI YILIN İKİNCİ TOPLANTISI NE ZAMAN?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ikinci faiz kararını 6 Mart 2025 tarihinde saat 14.00'te açıklayacak.

2025 YILI ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 24
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu’nu tanıtmak üzere İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen bilgi paylaşımında konuştu.
Karahan, orta vadeli tahminlerini oluştururken "enflasyonda kalıcı bir gerileme ve fiyat istikrarı sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceğini" vurguladı ve ekonomi politikalarında eş güdümün artarak devam edeceğini belirtti.
Karahan, "Bu çerçevede 2025 yılı sonunda enflasyonun yüzde 24 olacağını öngörüyoruz. 2026 yılı için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi ise değiştirmedik. 2027 yılında enflasyonun yüzde 8 seviyelerine gerilemesini hedefliyoruz; ardından orta vadede bu oranın yüzde 5 seviyesinde dengeleneceğine inanıyoruz. Tahminlerin alt ve üst sınırları ise 2025 için yüzde 19 ile yüzde 29, 2026 içinse yüzde 6 ile yüzde 18 arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI OCAK AYI FAİZ KARARI NEYDİ?
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre, PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 45 seviyesine indirdi.
Geçtiğimiz aralık ayında da benzer bir 250 baz puanlık indirim yapılmıştı. Böylelikle, Merkez Bankası, Şubat 2023'ten bu yana ilk kez faiz indirim kararı almış oldu.
PPK'nın açıklamasında, aralık ayında enflasyonun ana eğiliminin azaldığı ve ocak ayında öncü verilerin tahminlerle uyumlu bir artış gösterdiği vurgulandı. Bu gelişmede yüksek hizmet kalemlerinin zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimleri ön plana çıktı.
Karar metninde, temel mal enflasyonunun görece düşük kaldığı belirtildi ve "Son çeyle ilgili veriler, yurt içi talebin enflasyondaki azalışı destekleyici seviyelerde olduğunu gösteriyor. Enflasyon beklentileri ile fiyatlama davranışlarında bir iyileşme görülmekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsurlarının sürdüğü ifade edildi." değerlendirmesi yapıldı.

MERKEZ BANKASI 2025 YILI FAİZ TOPLANTILARI TAKVİMİ
6 Mart 2025
17 Nisan 2025
19 Haziran 2025
24 Temmuz 2025
11 Eylül 2025
23 Ekim 2025
11 Aralık 2025