1 Nisan 2024 tarihine kadar zorunlu olan kış lastiklerinin kullanımı sona ermiştir.

Artan hava sıcaklıklarına rağmen, bazı durumlarda sürücüler için zorlayıcı olabilen kış lastikleri, yaz aylarında artan kaza riskine yol açabilir

Sıcak havalarda kış lastikleri kullanmanın kaza riskini artırdığı bilinmektedir

Hava ve yol yüzeyi sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte kış lastiklerinin yol tutuş kabiliyetinde azalma görülmekte, bu yüzden 1 Nisan'dan itibaren lastiklerin değiştirilmesi şarttır. Oto bakım uzmanı Ali Curu, "Yaz döneminde kış lastikleri kullanımı, hem yakıt tüketimini artırır hem de kaza olasılığını yükseltir" şeklinde konuştu.

Eskişehir'deki bir oto bakım uzmanı olan Ali Curu, yükselen hava sıcaklıklarının kış lastiklerinin fren performansını düşürdüğünü ve yakıt tüketimini artırdığını ifade etti.

Ali Curu, kış lastiği kullanımının baharın gelmesiyle 1 Nisan itibarıyla sona erdiğini belirtti ve yaz aylarında kış lastiklerinin kullanımının risklerini açıkladı:

"Kış lastiği, aslında kış koşullarına uygun olarak tasarlanmış bir lastik türüdür. Yazın sıcaklıkların yükselmesiyle kış lastiklerinde bulunan kauçuk malzeme yumuşar, bu da lastiğin aşınmasına ve potansiyel olarak erimesine neden olur. Bu yüzden, yaz aylarında kış lastiği kullanmak, frenleme mesafesini uzatarak kaza riskini artırır. Ayrıca, yaz aylarında kış lastiği kullanımı yakıt tüketiminde de artışa yol açar. En büyük ve en riskli dezavantaj ise artan kaza riskidir. Bu nedenle, 1 Nisan'dan itibaren yaz lastiklerine geçilmesini öneriyoruz çünkü yaz lastikleri, kış lastiklerine göre daha kısa frenleme mesafesi sunar ve bu da daha güvenli bir sürüş sağlar."

Kaynak: Kamusonhaber