Müslümanlar için oruçla geçirilen ramazan ayı sona yaklaşmakta. Bugün, 29 Mart Arefe günü ile birlikte ramazan ayına veda edilecek ve ardından Ramazan Bayramı'nın coşkusu başlayacak. Peki, Ramazan Bayramı'nda oruç tutulur mu? İşte bu konuda merak edilenler...

BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet, bu konuda net bir açıklama yaparak belirtiyor ki: Bayram zamanları, oruç tutmanın yasak olduğu günlerden biridir. Ramazan Bayramı'nın ilk günü ile Kurban Bayramı'nın dört günü boyunca oruç tutmanın tahrîmen mekruh olduğu ifade edilmektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bu günlerde oruç tutulmasının hoş karşılanmaması ve yasaklanması, bayramların yeme, içme ve sevinç dolu günler olarak kabul edilmesindendir.

Ramazan Bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan oruçların ardından düzenlenen bir “genel iftar ziyafeti” anlamına gelir. Bu yüzden de “fıtır bayramı (iftar bayramı)” olarak adlandırılmıştır. Ramazan Bayramı'nın birinci günü, bir aylık orucun iftarını temsil etmektedir. Böyle bir toplu iftar zamanında oruçlu kalmak, Allah’ın düzenlediği sembolik ziyafete katılmamak demektir ki, bu da hoş karşılanmayan bir tutumdur.

Allah rızası için kurbanların kesildiği Kurban Bayramı günleri de ziyafet günleri olarak geçmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).