Özbekistan ile Elazığ arasında yeni ticari anlaşmalar yapmak ve Elazığ iş insanlarının Özbekistan’da yatırım yapmalarını teşvik etmek amacıyla Elazığ’a gelen Özbekistan Ankara Büyükelçiliği yetkilileri Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan’ı makamında ziyaret etti.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasında kendilerini ağırlayan Başkan Alan’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Maşrab Mamirov şunları söyledi: “Bu toplantıyı organize ederek kıymetli zamanınızı bizim için ayrıldığınız için Özbekistan Ankara büyükelçiliği ekibi adına sizlere şükranlarımızı sunuyoruz. Bu toplantılar sadece bilgilendirme seviyesinde kalmayıp ticari işbirliğine dönüşen ve iki tarafın da kalkınmasını sağlayan ticari birlikteliklerle taçlandırılacaktır.  Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerimizi Elâzığ’a da getirecek ve burada toplantılar ve iş forumları yaparak hem ticari hem de yatırım olarak işbirliğimizi genişletmek amacıyla adımlar atacağız.”

Özbekistan Ankara büyükelçiliği heyetinin ilimizi ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaretlerinden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elazığ, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini etkin oranda değerlendirip ekonomiye kazandırma noktasında gayret gösteren ve bu özelliği ile bölgesinde yıldızı parlayan bir şehirdir. Ürettiklerini, ülke içi ve başta Özbekistan ve Türk cumhuriyetleri ile tüm dünya ülkelerine ihraç eden Elâzığ, özellikle teşvikte 6 bölge avantajları sonrası üretim üssü olma konumuna gelmiştir. Başta tekstil olmak üzere yapı malzemeleri, gıda ve hayvancılık özellikle alabalık ve kanatlı hayvan alanındaki üretimlerimiz ve pazardaki payımızı önemli bir seviyeye yükseltmiştir. Bu süreçte özellikle cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da Özbekistan’ı sıklıkla ziyaret edip ortak ticari ve sosyal projelerde buluşmamız, iki ülke arasındaki dostluğu ve ticari alışverişi daha da güçlendirmiştir. Özbekistan’ın istikrarlı yönetimi, ’yengi Özbekistan’ şiarıyla başlatılan reform sürecini bizler de canı gönülden destekliyoruz. İlişkilerimizin temelinde çok güçlü ortak tarih, dil, inanç ve kültürel bağlarımız bulunuyor. Türkiye ile Özbekistan arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantıları, ülkelerimiz arasındaki ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmiş, ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıllara oranla katbekat artmıştır. TOBB başkanımız Sayın  M. Rifat Hisarcıklıoğlu da ülkemizin Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla bu ülkelerle güçlü ticari bağların kurulmasının teşvik edilmesi görüşünü benimsemektedir. Bu konuda ülkeler arası ikili organizasyonlar, ülke sohbet toplantıları, yatırım potansiyelinin değerlendirildiği etkinlikler, ülkemiz ile Türk cumhuriyetleri arasındaki ticari hacmin artmasını destekleyecek ve daha fazla Türk girişimcinin bu bölgelerde yatırım yapmasını teşvik edecektir. İki ülke arasındaki bu ticari ilişkiler, Türk şirketlerinin Özbekistan’daki yatırımlarının önemli oranda artmasını getirmiştir. Özellikle müteahhitlik firmalarının da Özbekistan’da bugüne kadar 300’ye yakın projeye başarıyla imza atmışlardır. Bugün sizlerin ilimizi ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odamızı ziyaretlerinizle birlikte Elazığ ilimizde başarılı yatırımlar ortaya koyan iş insanlarımızın Özbekistan’da yatırım yapmalarının kapısı da açılmış olmaktadır. Tekstil, inşaat, yapı malzemeleri, yalıtım ürünleri, makine ve teçhizat,  tarımsal ürünler başta olmak üzere birçok sektörde ilimizde başarılı bir grafik ortaya koyan iş insanlarımızın Özbekistan’da yatırım yapması amacıyla tüm gayretimizi ortaya koyacağız. Heyetler arası görüşmelerimizin bugün ilkini yaptık. Yakın bir zamanda da ilimiz heyetinin Özbekistan’ı ziyaretiyle bu görüşmeler başlamasına vesile olması açısından önemsiyor, ziyaretleriniz için tekrar hoş geldiniz diyor, teşekkürlerimi sunuyorum.”