HABER: VEDAT YETİK

Elazığ'ın tarihi yerleşim yeri Harput'ta bulunan ve ejderhayı anımsatan dev kaya gizemini koruyor. 

3 bin yıllık tarihi olan ve 'Ejderha Taşı' olarak koruma altına alınan kaya, Harput’un tarihi açısından büyük önem taşıyor. 

Harput'ta Göllü bağ mevkisinin 2 km doğu yakasında yer alan ve ejderhaya benzerliği ile görenleri şaşırtan dev kaya hikeyesi ile büyük dikkat çekiyor. 

EFSANE GERÇEK Mİ?

Rivayetlere göre, Bir Ejderha ve yanındaki iki yavrusu Harput’a doğru yürürken, halk panikler, Harput’u yutacaklar diye korkmaya başlarlar. Zamanının âlimleri, Allah dostları Süt Kalesinin mescidine çıkarlar. Hep birlikte namaz kılıp, halkla birlikte dua, canavara beddua ederler; “Canavar olduğu yerde kalsın, Harput'u yutmasın”

Allah tarafından dualar kabul olunur ve Ejderha ve yavruları hemen oracıkta taş kesilirler.

Harput’a sırtı ve başı havaya kalkmış devimsi kara bir taş vardır. Taş toprağa gömülmüş, sırtı, boynu ve ayağı açıkta kalmış, yürüyüş hâlinde bir dev hayvan heykelini andıran, iki yanında da tıpkı kendine benzeyen  ikişer yavruyu andıran bu taş kütlesine halk tarafından "Ejderha Taşı" denilmektedir.

İNCELEME YAPILDI MI?
Efsanelerle anılan kaya üzerinde herhangi bilimsel bir araştırma yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. İlgili kurum ve kuruluşların kayayı incelemesi, fosil kalıntılarının olup olmadığına bakılması bekleniyor.