Eğitim Fakültesinde düzenlenen projenin açılış programına; Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ, Proje yürütücüsü Doç. Dr. Zülfü GENÇ ile İstanbul Teknik, Yeditepe, Hacettepe ve Cumhuriyet üniversitelerinden bilim insanları katıldı.

Proje çerçevesinde insanlarla iletişim kurabilen, soruları yanıtlayabilen ve duygularını anlayarak ona göre değişik reaksiyonlar verebilen insansı robot ‘Pepper’ geliştirildi. 

Projede, duyguları anlama ve ifade etme konusunda sorun yaşayan Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) çocuklara Pepper ile duygu eğitimi verilmesi planlanıyor. 

Toplumda otizmli çocukların sayısının giderek artığını ve buna bir önlem alabilmek, çocukların daha iyi öğrenmelerini sağlayabilmek için projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Doç. Dr. Genç, yapılan araştırmalarda da otizmli çocukların öğretmenlerinden farklı olarak robotlarla daha fazla sosyal iletişim kurduğunu söyledi.

2 yıldır insansı robotlarla ilgili araştırmalar geliştirdiklerini belirten Doç. Dr. Zülfü Genç, ’’Özellikle otizmli çocukların eğitimiyle ilgili 2 projeyi hayata geçirdik. Bugün itibariyle TUBİTAK 4008 çerçevesinde engelli bireylere yönelik olan kapsayıcı toplum uygulamaları kapsamında “Robot Arkadaşımla Duyguları Tanıyorum, Legolarla İnşa Ediyorum” Projemizi bugün itibariyle başlatıyoruz. Teknolojik gelişmeler, çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Yapay zekânın hayatımıza girmesiyle cihazların da akıllı özellikler sergilediklerini görüyoruz. Bu robot da insanlarla iletişim kurabiliyor. İnsanların sorularını yanıtlayabiliyor. Duygularını anlayabiliyor ve ona göre değişik reaksiyonlar verebiliyor. Bu tamamen bizim programlama becerilerimizle alakalıdır. Robotu hemen tüm sosyal alanlar kullanabilecek şekilde programlayabiliyoruz’’ dedi.

Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet YILMAZ ise, Üniversitelerin Eğitim-Öğretim, Araştırma- Geliştirme ve Toplumsal katkı faaliyetleri olmak üzere üç önemli asli görevi bulunduğunu ve bu tür projelerin üniversitelerin üç ana amacına hizmet ettiğini belirterek başta proje koordinatörü olmak üzere proje ekibine ve desteklerinden ötürü TÜBİTAK'a teşekkür ettiğini belirtti.