HABER: VEDAT YETİK

Türkiye’nin en zengin yemek kültürüne sahip olan Elazığ, 150-200 çeşit yemek ile gastronomi alanında adından söz ettiren bir şehir. 

4 Bin Yıllık kadim bir geçmişi olan Elazığ, tarihi süreç içerisinde bir çok medeniyetin izlerini taşıyor. Bu izler çeşitli alanlarda olduğu gibi mutfak kültürüne de yansımış durumda. 

Kendine has zengin bir yemek yelpazesine sahip olan şehir, eşsiz ve benzersiz lezzetlerini geçmişten günümüze, günümüzden de geleceğe miras bırakıyor. 

Enfes yemeklerin yasınıra mutfak kültürü ve mutfak aletleriyle de farklılık gösteren Elazığ mutfağı, her açıdan Türkiye ve Dünya mutfak kültüre zenginlik katıyor. 

Elazığ mutfak kültüründe yemekler, yaz yemekleri, güz yemekleri ve kış yemekleri şeklinde kategorilere ayrılır. 

Bunun yanında doğum yemeği, düğün, hacı yemeği, bayram yemekleri, askere uğurlamada yerilen yemek, ölüm sonrası verilen yemek gibi özel gün yemekleri de mevcuttur. 

ELAZIĞ YEMEKLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Elazığ’ın yemek çeşitleri, daha çok etli ve hamur işleri ile hazırlanmış yemekler üzerinedir.  Yemek kültüründe ana madde bol yağ, baharat ve salçadır. Mevsimine göre çeşitli otlar ve sebze türleri lezzet açısından yemeklerde kullanılmaktadır. Yemeklerde ekmek önemli bir yer tutmaktadır.

Elazığ’da mutfak kültürü Çorbalar, Ana yemekler, Pilavlar, Hamur İşleri, tatlılar ve İçecekler başlıkları altında sınıflandırılır. 

ELAZIĞ MUTFAĞINA AİT ÇORBALAR 
Yarpuzlu ayran çorbası, Sebzeli bulgur çorbası, Taze fasulye çorbası, Kelle paça, Kurutlu çorba, Lobik, Püşürük, Mukaşerli Erişte, Borani, Ayranlı Köfte. 

ANA YEMEKLER
Kaburga dolması, İçli köfte, Kağıt kebabı, Kuru kebap, Taraklık, Palu tava, Bumbar dolması, Gömme, Güveç, Kelecoş, Kara kavurma, Tavşan ufalama, Ayar Köfte, Harput köfte, Hamur Sarması, Tava, Keşkek, Kurutlu gömme, Aluçalı işgene, Eşkili köfte, Nahna sarması, Üsküre kebabı, Pipirim, Sırın, Cavzer, Sumaklı köfte, Ayranlı keşkek, Yalancı içli köfte, Mukaşerli köfte, Palu ekşili köfte, Soğanlı kurutlu köfte, Süslü fidoş, Kofik dolması, Nahna sarması, Yaprak sarması, Işkın mıhlama, 

PİLAVLAR VE DİĞER ANA YEMEKLER
Reyhanlı kavurmalı pilav, Erişte pilavı, Tevekli bulgur pilavı, Mukaşerli bulgur pilavı, Batırma, Fasulye kavurması, Patates kavurması, Söğürtme, Yoğurtlu ıspanak kavurması, Mercimek köftesi, Bastuğ kavurması, Hedik

HAMUR İŞLERİ VE EKMEKLER
Peynirli şekerli ekmek, El böreği, Soğanlı çökelikli patila, Küncülü gömme, Katmer, Pişi, Sac ekmeği, Fetir ekmeği, Tırnak pide, Fetir etmeği, Dandır ekmeği, Yağlı ekmek, Fodula ekmeği, Tandır, Top ekmek, 

TATLILAR VE İÇECEKLER
Dolanger, Dilber dudağı, Taş ekmeği, Habur hurması, Gaygana, Un helvası, Tel kadayıf, Koruk şerbeti, Erik hoşafı, Vişne şurubu, Çedene kahvesi, Badem şekeri, Bastuğ, Eşbabiye, Dut unu, Orcik, Öküz gözü üzüm. 

(Bu haber teklif hakkına tabidir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.)