İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olan Elazığ Müzesi, bombalı saldırı nedeniyle hasar görmüş, ilgili kurum tadilat ve güçlendirme yapmak için müzeyi ziyarete kapatmıştı. 

Hain saldırıdan sonra Müzenin güçlendirilmesi ve onarımı için ihale yapılarak, yüklenici firmaya yer teslimi yapılmış ve çalışmalara başlanmıştı. Ancak kaplumbağa hızıyla sürdürülen onarım ve güçlendirme çalışmalarında ilerleme kaydedilmedi. Çalışmalar nedeniyle müze 5 yıldır kapalı kalırken, bu sürenin daha da uzamasından endişe ediliyor. 

Elazığ ve Bingöl illerindeki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarından sorumlu bölge müzesi olma özelliği taşılan Elazığ Müzesinin 5 yıldır kapalı olması tepkiyle karşılandı. Gecikmenin nedenini sorgulayan vatandaşlar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu konuda bir açıklama yapmasını istiyor.

ELAZIĞ MÜZESİ
Elazığ'ın ilk müzesi, 30 Nisan 1965 yılında, Harput mahallesinde bulunan Alacalı Mescit’te kurulan “Harput Müzesi”dir. Keban ve Karakaya Barajı projeleri dahilinde gerçekleştirilen yüzey araştırmaları ve kazılar sırasında ortaya çıkarılan eserlerin teşhiri ve muhafazası için mevcut bina yetersiz kalınca 1971 yılında Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kampüsü içerisinde yeni müze inşasına başlanılmış ve söz konusu bina 28 Temmuz 1982 yılında “Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi” olarak hizmete açılmıştır.

29 BİN 893 TARİHİ ESER MEVCUT
Elazığ Müzesi, Elazığ ve Bingöl illerindeki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarından sorumlu bir bölge müzesidir. Müze binası, arkeolojik eserler ve sikke salonu ile halı, kilim ve etnografya salonu olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Anılan müzede, 13.797 adet arkeolojik, 5.131 adet etnografik ve 10.965 adet sikke olmak üzere toplam 29.893 adet envantere kayıtlı eser mevcuttur.
Zengin tarihi ve kültürel birikimiyle geçmişe ışık tutan bölgede, gerçekleştirilen yüzey araştırmaları ve kazılar sırasında ortaya çıkarılan, Paleozoik dönemden itibaren Osmanlı Dönemi’ne kadar tüm tarihsel süreçleri içeren çok sayıda arkeolojik eser müzede teşhir edilmektedir. Ayrıca 2016 yılında Harput Nevruz Ormanları alanından Elazığ Müzesi Müdürlüğüne taşınan “Harput Kabartması” ünik ve nitelikli eserler arasında yerini almıştır.
Müze binasında sergilenen etnografik eserler arasında ise, Elazığ yöresine ait ipek, pamuk ve basmadan dikilen kadın giysileri, takı ve süs eşyaları, kemer, kemer tokaları, bakır kaplar, iğne oyalı yazmalar, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Cumhuriyet dönemine ait kesici ve ateşli silahlar (kılıçlar, hançerler, teberler, yatağanlar, şişler,  tüfek, tabanca ve bunlara ait yağdanlık ve barutluklar) yer alıyor.