Kimyon, en yaygın kullanılan baharatlardan biri olmasının yanı sıra sağlık açısından pek çok faydası ile öne çıkıyor.

Anemi başta olmak üzere farklı sağlık problemlerinin tetikleyicisi olan hemoglobin proteinine zengin bir içerik sunan kimyon, günlük demir ihtiyacının karşılanmasına da önemli katkılar sağlıyor. Bir çay kaşığı kimyon, 1,39 miligram demir bulunduruyor ki bu da günlük demir alımının yüzde 17,3'ünü kapsıyor.

A, B, C ve E vitaminleri açısından zengin olan kimyon bitkisinin öne çıkan yararları ise şu şekildedir.


ÖDEM KARŞITI EN ETKİLİ BAHARAT

Vücutta meydana gelen şişkinliklerin giderilmesi ve ödemin hızla atılması konusunda kimyon en etkili baharatlardan biridir. Kimyonu yoğurtla karıştırarak tüketmek, büyük şişkinliklerin bile kısa sürede azalmasını sağlar. Safra asitlerinin üretimini artıran kimyon, tüketilen yiyeceklerin daha hızlı ve etkin bir şekilde sindirilmesini destekler.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ HIZLANDIRMAKTA

Her gün bir çay kaşığı kimyon kullanmak, sindirim sisteminde belirgin bir hızlanma yaratmaktadır. ABD'de gerçekleştirilen bir çalışma, günde 20 damla kimyon esansiyel yağı kullanan hastaların, şişkinlik, karın ağrısı, bağırsak hareketlerinin tamamlanmaması ve tuvalete gitme ihtiyacında gözle görülür bir azalma yaşadıklarını göstermiştir.

Ayrıca, günlük yaşamda karşılaştığımız zararlı bakterilere ve enfeksiyonlara karşı kimyon yüksek bir koruma sağlar. Araştırmalar, Aspergillus, Penicillium, Saccharomyces ve Candida gibi yaygın zararlı mantarların kimyon bileşenlerine karşı hassas olduğunu ortaya koymaktadır.