Yeni Bir Dönemin Eşiği: TB3 SİHA Havacılık Tarihine Iz bıraktı

Milli Savunma Bakanlığı, Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu'ya ilk iniş ve kalkışını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Uzun bir bekleyişin ardından hayallerimiz gerçeğe dönüştü. Bayraktar TB3, milli gururumuz olan TCG Anadolu'ya ilk kalkışını ve inişini başarıyla yerine getirdi. Bu başarıda emeği geçenleri kutluyor, yerli ve milli güçlerimize katkı sağlamak üzere daha birçok hayalin gerçeğe dönüştüğü günleri sabırsızlıkla bekliyoruz."

Baykar tarafından tasarlanan ve milli olarak geliştirilmiş olan Bayraktar TB3, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş testini başarılı bir şekilde tamamlayarak havacılık tarihinde bir ilke imza attı. Bayraktar TB3, TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden iniş ve kalkış gerçekleştirebilen dünyada ilk silahlı insansız hava aracı olma özelliğini taşıyor.

UÇUŞLA İNTİKAL ETTİ

Rampadaki testleri başarıyla geçen Bayraktar TB3 PT1 ve PT2, geçtiğimiz günlerde Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanarak Dalaman Hava Meydan Komutanlığı’na ulaştı. Burada yapılan çalışmalarda, Bayraktar TB3 PT1, TCG Anadolu’ya gece ve gündüz yakın uçuşlar gerçekleştirdi ve “Yaklaşma Testleri”ni sorunsuz bir şekilde tamamladı.

YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI

Açık denizdeki gemi üzerindeki testlerinin ardından, Bayraktar TB3 PT2, 19 Kasım’da TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli rampasına sahip kısa pistinden başarıyla havalandı. Ege ve Akdeniz’in kesişim noktasında 46 dakikalık test uçuşu gerçekleştiren Bayraktar TB3, ardından herhangi bir iniş destek ekipmanı kullanmadan aynı kısa piste sorunsuz bir şekilde indi. Gerçekleştirilen bu test uçuşu, hem havacılık hem de denizcilik alanında yeni bir dönemin kapılarını araladı.

YERLİ MOTOR İLE YÜKSEKLİKLERE

Bayraktar TB3 SİHA, 25 Haziran 2024’te Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yapılan uçuşta 36.310 feet irtifaya çıkarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, böylece önemli bir eşiği geçmiş oldu. Milli havacılık tarihimizdeki irtifa rekoru ise 45.118 feet ile Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya aittir.

RAMPA TESTLERİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ Çorlu’da başladığı ve Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde devam eden testler sırasında ilk olarak 1 Haziran 2024’te rampadan havalandı. Keşan’daki TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlara eşdeğer şekilde inşa edilmiş pisti kullanarak, 12 derece eğimi olan bir rampadan yükseldi. Test kampanyası başarıyla sürdürülen Bayraktar TB3, başarılı rampadaki testleriyle birlikte gemiye çıkmak üzere hazır hale geldi.

TOPLAM 700 SAATTEN FAZLA UÇUŞ

Bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında Bayraktar TB3 SİHA, toplam 700 saatten fazla havada kaldı. Milli SİHA, 19 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun menzilli uçuş testinde ise yere inmeden 32 saat boyunca uçtu ve gökyüzünde 5.700 km mesafe kat etti.

MİLLİ SİHA, MİLLİ KAMERA

Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Bu test kapsamında, dünyadaki benzer sistemlere göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla tamamlandı.

DENİZ AŞIRI GÜÇ ÇARPANI

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilir kanat yapısının yanı sıra sahip olduğu yetenekler ile sınıfındaki en iyi insansız hava aracı olmayı hedefliyor. Görüş hattı ötesi iletişim kabiliyeti ile donatılan milli SİHA, uzun mesafelerden kontrol edilebilir özelliğe sahip olacak. Bu sayede keşif-gözetleme, istihbarat toplama ve taşıdığı akıllı mühimmatlarla deniz aşırı hedeflere karşı taarruz görevlerini başarıyla gerçekleştirebilecek. Böylece Türkiye’nin caydırıcı güç kapasitesinde etkili bir rol üstlenecek.

İHRACATTA ÖNEMLİ BAŞARILAR

Baykar, tüm projelerini başlamasından bu yana öz kaynaklarıyla yürüterek, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye'deki tüm sektörler arasında en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında bulunmaktadır. İhracat Şampiyonları Ödülü’nü kazanan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Savunma Sanayi Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri olmuştur. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan sağlayan Baykar, 2023 yılında savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirmiştir. Dünyanın en büyük insansız hava aracı üreticisi olan Baykar’ın şu anda imzalanmış sözleşmelerinin %97.5’i ihracat kaynaklıdır. Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 10 ülke ile toplam 35 ülkeyle ihracat anlaşması imzalanmıştır.