TEKNOLOJİNİN ETKİLERİ… - Ahmet Polat
SON DAKİKA

TEKNOLOJİNİN ETKİLERİ…


Son zamanlarda yaşanan pandemi sürecinde anne ve babalar en çok çocuklarının teknoloji bağımlısı olma durumundan şikâyetçi.
Alanımız spor ancak, yaşanan ve ciddi sorun teşkil eden bu konuyu ele alayım dedim.
Yaptığım araştırmalarda uzmanlar pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı televizyon ve internet alanına yönelen çocukların ruhsal anlamda sıkıntı yaşadıklarını yazdılar.
Röportajlar ve makalelerde yer alan bu derin konu; anne ve babaların evlatlarını spor yâda sanata yönlendirerek ruhsal bozuklukları giderildiği araştırıldı.
Yapılan araştırmalarda teknolojinin denetimsiz ve aşırı kullanıldığında çocuklar üzerinde zararları olduğu uzmanlar tarafından açıklanmakta.
Teknoloji akıllıca kullanımında bilgi ve kişisel gelişimde büyük bir kaynak. Fakat denetimsiz ve aşırı kullanıldığında ise, özellikle çocuklarımız üzerinde birtakım zarar meydana getirmekte.
Tespit edilen bir takım maddeler şu şekilde oluşmakta; 
* Günlük zaman dilimi belirlenmeli ve bu konuda bir anlaşma yapılmalı. Bu süre, okul öncesi çocuklarda bir saatten, ilköğretim dönemi çocuklarında ise iki saatten fazla olmamalı.
* Anne ve babalar; çocuklarını teknoloji dünyasında sağlıklı bir şekilde yönlendirmeli ve onları denetleyebilmek için bilgisayar ile internet hakkında bilgi edinmeliler.
* Çocuklardan bilgisayarı, program ve oyunları anne ve babalara öğretmelerini ve açıklamalarını istenmeli. Anne ve babasından daha çok bildiğini düşünmek, çocuk üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.
* Aşırı kullanımın önlenmesinde bilgisayar ortak çalışma odası gibi yetişkinlerin de takip edebilecekleri bir yere konmalı.
* Aile içinde birden fazla birey, aynı bilgisayarı kullanırsa, çocuk sırasını bekleme gibi sosyal becerilerini de geliştirmeli. 
* Anne-babanın bilgisayar hâkimiyeti varsa; çocuklarla birlikte oyun oynayabilir, program ve oyunların içeriklerini de denetleyebilir. 
* Böylece çocukları, eğitimsel değerler içeren oyunlara yönlendirilmeli, yaş ve gelişimine uygun, şiddet içermeyen programlar seçilmeli.
* 3-5 yaş dönemindeki çocuklar için anımsama, gruplandırma, göz-el koordinasyonuna ilişkin görevler içeren programlar, 6-8 yaş için okuma, yazma, mantık yürütmeyle ilgili etkinlikler, 9-12 yaş için soyut kavramlar, ileri düzeyde sorun çözmeyi içeren materyallerin seçilmesi faydalı olacaktır.
* İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerindeki çocukların, derslerine de katkı sağlayacak interaktif eğitim programları veya Dvd'ler faydalı olacaktır. 
* Yabancı dil ağırlıklı sitelerin eğitimi; kelime hazinelerini ve yabancı dil bilgilerini gelişmesinde etkili olacaktır.
* Anne-babalar uygunsuz sitelere erişebilmede engellemeler yapmalı ve denetim sistemleri hakkında da bilgi sahibi olmalılar. Örnek: Filtreleme seçenekleri gibi.
* Ana-babalar, bilgisayar için uygulayamayacakları kurallar net ve kati olmalı. Örneğin; " Bu kötü alışkanlıktan vazgeç! " veya " Okul dönemi boyunca bilgisayarı yasaklıyorum " gibi kararları almalılar.
* Yetişkinlerin doğru yönlendirme ve mantıklı sınırlandırmaları ile çocukların gelişimi üzerinde pek çok olumlu etkisi de bulunmakta. 
Çocuklar; oynayarak, spor yaparak, resim yaparak, hayal gücünü kullanarak, iletişim becerilerini geliştirerek, beynin sol ve sağ taraflarını bütünleşmiş olup geliştirirler. 
Ebeveynler; çocuklarını farklı etkinliklere de yani spor veya sanata yönlendirerek, onlara farklı bir pencere açmalı yapılan işlerin düzeyine göre eğlenceli pozisyona getirerek fırsat yaratmalılar.
Evlatlarımız bizim geleceğimiz; onları doğru yönlendirmeliyiz.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Ağs

FUTBOL OYUN KURALLARI (6)

28Tem

FUTBOL OYUN KURALLARI (5)

27Tem

FUTBOL OYUN KURALLARI (4)

16Tem

FUTBOL OYUN KURALLARI (3)

13Tem

FUTBOL OYUN KURALLARI (2)