HABER: VEDAT YETİK

Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra kentte yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere Elazığ'a gelen TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Heyeti, temaslarını ve incelemelerini sürdürüyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINDA İNCELEME
Sakarya Milletvekili Başkanı Recep Uncuoğlu başkanlığında 13 Milletvekilinden oluşan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu heyeti, Elazığ programının ikinci gününde ise Sürsürü, Abdullapaşa Mahalleleri Kentsel dönüşüm Alanlarını gezerek incelemelerde bulundu. Heyet daha sonra gruplar halinde yeni evlerine yerleşen depremzede aileleri de ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. 

"ELAZIĞ'DA ÇOK GÜZEL KONUTLARIN YAPILDIĞINI GÖRDÜK"
Ziyaret ve incelemeler sırasında değerlendirmelerde bulunan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Recep Uncuoğlu, yaptığı açıklamada, 24 Ocak depreminden sonra TOKİ tarafından depremzedeler için çok güzel konutlar yapıldığını gördüklerini belirterek, "Bugün Türkiye Büyük millet Meclisi Depreme yönelik risklerin azaltılması amacıyla alınacak tedbirler araştırma komisyonu olarak Elazığ ziyaretimizin ikinci günündeyiz. Çalışma ziyaretlerimizde bugün özellikle devam eden proje alanlarını, tamamlanan proje alanlarını ziyaret ediyoruz. Sürsürü-1, Sürsürü-2 mahallerimizde Abdullahpaşa mahallemizdeki çalışmaları yerinde gördük, inceledik. Sosyal donatılarıyla, kat planlarıyla, inşaat kaliteleriyle temel ve zemin iyileştirmeleriyle çok güzel konutların yapıldığını, vatandaşımızın da bu konuda gerçekten memnuniyet yaşadığını da görmüş olduk. Ticari alanlar da planlanmış. Bu noktada çocuk oyun gruplarıyla, peyzajıyla, örnek bir şehircilik ortaya konmuş hem de depremden etkilenen, hak sahibi olan tüm vatandaşlarımızın taleplerini, ihtiyaçlarını en güzel şekilde karşılayacağı, ticari manada da değerlenecek, değerlenmiş proje alanlarını ziyaret ettik." dedi. 

ÇOK BÜYÜK BİR LOJİSTİK OPERASYON
Aşağı Demirtaş Geçici Konaklama alınını da ziyaret eden komisyon üyeleri, konteyner kentte kalan vatandaşlarla görüşüp talep ve sorunları dinledi. 
Geçici konaklama merkezinde vatandaşların tüm ihtiyaçlarının karşılandığını gördüklerini belirten Komisyon Başkanı Recep Uncuoğlu, "Buradaki aileleri ziyaret ettik. EBA destek merkezinde öğrencilerimizi gördük. Onlara da başarılar diledik. Ana sınıfında eğitim gören yavrularımızla da merhabalaştık.  Burada gerçekten çok büyük bir lojistik operasyon sonucu çok kapsamlı, bütün ihtiyaçların düşünüldüğü, ısıtmasından altyapısına, diğer sosyal desteklerin de verildiği, sürekli güvenliği olan, 20'den fazla kamu personelinin burada burada değişik alanlarda hizmet gördüğü, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinin Covid 19 aşılarının yerinde sağlandığı, kapsamlı bir barınma alanındayız. Cenabı Allah devletimize zeval vermesin. Buradaki bütün altyapı, yerleşimler vatandaşlarımızın ayni, nakdi ihtiyaçları, diğer psiko-sosyal destekler son derece hassasiyetle, son derece titizlikle burada sürdürülüyor. Burada kura çekimini tamamlamış, evlerinin de kısa zamanda teslim edilecek vatandaşlarımızın da taleplerini aldık, onları dinledik. Onlar da inşallah en kısa zamanda evlerine geçmek istiyorlar." diye konuştu.

"ELAZIĞ'DA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN GÜZEL BİR ÖRNEĞİNİN HAYATA GEÇİRİLDİĞİNİ GÖRDÜK"
Elazığ'da çok kapsamlı, güzel konut projelerinin hayata geçirildiğini gördüklerini aktaran Uncuoğlu, şunları kaydetti: "Elazığ'da 20 binden fazla konut projelendirilip, bunun yarıdan fazlası bitmiş, teslim edilmiş durumda. Bu noktada biz, diğer göreceğimiz proje alanlarıyla alakalı da yaptığımız ön incelemelerde çok kapsamlı, gerçekten çok güzel projeler üretildiğini kentsel dönüşümün güzel örneklerinin hayata geçirildiğini gördük. İnşallah Elazığ bir sonra yaşayacağı depremde çok daha hazırlıklı, güvenli konut stoğuyla, sağlıklı şehirleşmesiyle, depreme dirençli kent planlamasıyla çok daha hazırlıklı olacağını bugünden söyleyebiliriz."

"MİLLETİNE HİZMETKAR OLAN BİR ANLAYIŞIN ESERİ"
Deprem sürecinde Elazığ'a katkı sağlayan herkese teşekkür eden Uncuoğlu, Elazığ'ın güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini ve büyüdüğünü ifade etti. 
Uncuoğlu, "Cenabı Allah devletimize zeval vermesin. Milletine hizmetkar olan bir anlayışın eseri bütün bunlar. Her yerde, her alanda vatandaşımızın hakkını, hukukunu koruyan, her ihtiyaç anında onun yanında olan bir hizmet anlayışının hamdolsun Cumhurbaşkanımızın millete hizmetkar olma anlayışının bir eseri. Tekrar teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı ifade ediyoruz." dedi.

"BU ÇALIŞMA BİZİM İÇİN ÇOK FAYDALI OLDU"
Elazığ'da gerçekleştirdikleri araştırma ve inceleme çalışmalarının faydalı olduğunu söyleyen Uncuoğlu, "Bu çalışma ziyareti bizim için de çok faydalı oldu. Gerek orta hasarlı konutlarla ilgili gerekse Doğal Afet Sigortaları Kurumunun buradaki hasar tespitleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığının yaptığı hasar tespitleriyle bazı çelişen durumlarla ilgili önemli veriler edindik. Bunlar da inşallah komisyon raporumuzda öneriler kısmında çeşitli çözüm önerileri üreterek sunacağız. Görüyoruz ki bütün buradaki çalışmalarda muazzam bir gayretin, muazzam bir tecrübenin ürünü. Bunlar olmadan bizim bu sorunları bu kadar detaya inecek şekilde tespit etmemiz zaten mümkün değildi. Buradaki başarı her noktada çözüm arayışı takdire şayan. Ben tekrar teşekkür ediyorum. Elazığlı hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum. tekrardan geçmiş olsun." şeklinde konuştu. 
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyeleri daha sonra afet koordinasyon merkezi inşaatı, Aksaray, Yemişlik ve Bizmişen'de devam eden inşaatları ve merkezdeki birinci etap köy evlerini inceledi.