Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada son dönemde ihracatta elde edilen rakamlarla ilgili bilgi verdi.

Bolat, İsrail ile ticaretin durdurulması kararı hakkında, "İsrail, Türkiye'nin bu kararından sonra enflasyon artışı ve hızlı şekilde mal bulamama gibi ciddi sıkıntılar yaşadı." dedi.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamı hedefi

Mayıs ayı ihracatının iyi geleceğini vurgulayan Bolat, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun işaretlerinin görüldüğünü belirtti.

Bolat, mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı ayının üzerinde bir rakama ulaşacağını ve ihracat rakamlarının mayısta yüksek olacağını ifade etti.

"2 Mayıs itibarıyla Türkiye'den İsrail'e ihracat ve ithalat anlamında herhangi bir ticaret yapılmamaktadır"

Bakan Ömer Bolat, İsrail'le ticaretin durdurulması kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsrail'in bölgede vahşice tutumunu ve Gazze'deki masum halka yönelik saldırılarını vurgulayan Bolat, taş üstünde taş bırakmayan bu saldırıları herkesin gördüğünü belirtti. Bolat, şu açıklamalarda bulundu:

"Biz Türkiye olarak bu konuda son derece tutarlı bir politika izledik. Hadisenin başlangıcından itibaren Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanımız, çatışmaları ve bu katliam düzeyindeki saldırıları engellemek için diplomasi, siyasi temas ve ikili düzeyde her türlü zorlamayı yaptılar. İsrail'in yeni bir katliam boyutuna geldiğini ve Türkiye'den giden yardımları engellediklerini fark ettiğimiz andan itibaren, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak değerlendirmelerimizi yaptık. 2 Mayıs itibarıyla Türkiye'den İsrail'e ihracat ve ithalat anlamında herhangi bir ticaret yapılmamaktadır."

"Türkiye'nin ciddiyetini ve kararlılığını gördüler"

Bolat, Filistin'le ticaretin açık olduğunu belirterek, "İsrail, Türkiye'nin bu kararından sonra enflasyon artışı ve hızlı şekilde mal bulamama gibi ciddi sıkıntılar çekti. Türkiye'den geçmişte malını 1 günde ekonomik olarak alabiliyordu. Türkiye'nin ciddiyetini ve kararlılığını gördüler. Orada bir insanlık dramı, katliam ve vahşet var. Her zaman olduğu gibi Filistinli kardeşlerimizin yanındayız," dedi.