Bir süredir ülkemizi etkisi altına alan yüksek enflasyonun en çok hissedildiği alanların başında kira ve konut fiyatları geliyor.

Önceki yıllarla karşılaştırıldığında, bir konut sahibi olmanın gittikçe zorlaştığı bu dönemde, birçok ebeveyn çocuklarına bırakacak bir mülkü bulunmadığından mevcut gayrimenkullerini çocukları arasında eşit hisselere bölmeye yöneliyor.

Bu sistem, "hisseli tapu" olarak adlandırılıyor ve taşınmazların belirlenen oranlarda paylaşılmasını sağlıyor. Söz konusu sistemde ortaya çıkan sorunların daha kolay bir şekilde çözülmesi amacıyla yeni bir uygulama hayata geçirildi.



NOTER ONAYLI SÖZLEŞME ŞARTI KALDIRILDI

Önceki yıllarda hisseli tapu sahipleri, taşınmaz satışları için farklı yöntemler ararken, hissedarların ortak bir karar alması zorunluydu. Ancak gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle birlikte, kardeşler arasında miras paylaşım anlaşmaları artık yazılı olarak yapılabilecek ve karşılıklı imza ile geçerlilik kazanacak.

Bu sayede, noter onaylı bir sözleşmeye gerek kalmadan miras paylaşımı yapılabilecek.

Miras paylaşımında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri hisseli tapu alımında yaşanacak süreçtir. Tapu Sicil Müdürlüğü ile noter işlemlerinin tamamlanması, sınırların belirlenmesi ve parsellerin tespiti bu süreçte oldukça önemlidir. Ayrıca, miras yoluyla sahip olunan bir evin kardeşlere devri için yazılı bir sözleşme yapılması yeterli olacaktır.



Hisseli tapuların satış süreci ise öncelikle hissedarların ortak bir karar alması ile başlamaktadır.

AVUKATA VEKALET VERİLEBİLECEK

Hissedarların tapuda hazır bulunması ve tapu devri işlemlerini gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte, tüm hissedarları temsil edecek bir avukata vekalet verme imkanı da mevcuttur.