Emekliler, yılın ikinci yarısındaki maaş artışı için Temmuz ayını merakla bekliyor. Her yıl iki defa, enflasyon oranlarına göre ayarlanan emekli maaşlarına Temmuz'da yapılacak zam, Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verileri ile netleşecek. Temmuz'da emekliler ne kadar zam alacak? SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında maaş alan emeklilere ekstra refah payı zammı yapılacak mı?

Milyonlarca emekli, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çatısı altında Ocak ayında %49,25 oranında zam almıştı. Temmuz'da ise yılın ikinci zammını alacak emekliler, bu oranın ne kadar olacağını merak ediyor. Nisan ayındaki enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte dört aylık zam oranı %18,72 olarak belirlendi. Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon rakamlarıyla birlikte bu oran tam anlamıyla belirlenecek. Peki, 2024 Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam ne kadar olacak?

2024 Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam 

Nisan ayında açıklanan enflasyon rakamları sonrasında hesaplanan %18,72'lik dört aylık zam oranına, Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon tahminleri eklenecek. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde Mayıs için %3, Haziran için ise %2,54 enflasyon beklentisi belirlendi. Bu tahminler gerçekleşirse, emeklilerin Temmuz ayında alacakları zam oranı %25,39 olarak hesaplanıyor. Eğer ilave bir refah payı artışı yapılmazsa, bu oran geçerli olacak.

Beklememiz Gerekiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye refah payı artışı konusunda, “Bu konuda konuşmak için henüz çok erken, Temmuz ayını beklememiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak %25,39'luk zam ile en düşük emekli maaşı 10.000 TL'den 12.500 TL'ye çıkması bekleniyor.