Kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor

Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün açmış olduğu kurslarda eğitim gören kadınlar hem meslek ediniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. 

PAYLAŞ

1971 yılında ilk mezunlarını veren ve 1997 yılına kadar Ağın ilçesinde faaliyetlerine devam eden El sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü. 1998 yılından itibaren eğitimi faaliyetlerine Elazığ merkezde bulunan bugünkü hizmet binasında devam ediyor. 

Her yıl yüzlerce kursiyer yetiştiren Merkez, aşçı yardımcısı, ev tekstili, dekoratif ev aksesuarları, geleneksel el nakışları, Uşak halı dokuma, ahşap boyama ve vernikleme gibi bir çok alanda kurs açarak kadınlara destek oluyor. 

Kurslarda eğitim gören kadınlar hem meslek sahibi oluyor hem de İş Kur tarafından sağlanan destekle aile bütçelerine maddi destek sağlıyor. 
Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde 2021 eğitim öğretim döneminde açılan 20 adet kursun 13'ü tamamlanırken, 7  kurs aktif olarak devam ediyor.
 
20 ADET KURS AÇILDI
Tamamlanan kurslardan 46'sı erkek 157'si kadın olmak üzere toplam 203 kursiyerin eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldığını ifade eden Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Turgay çam, "Devam eden 7 kursumuzda ise 100 kadın, 37 erkek kursiyer eğitimlerini halen sürdürmektedirler. Kurslarımız, Halk Eğitim Merkezi müdürlüğümüz ve İŞKUR işbirliği ile uygulamaya konulmaktadır. Kurslara katılan kursiyerler geleneksel el nakışları ve uşak halısı dokuma gibi kaybolmaya yüz tutmuş kurslarda 45 TL, diğer kurslarda ise 35 Tl gibi günlük kursiyer harçlığı İş Kur tarafından ödenmektedir." dedi. 

HEM KURUM HEM KURSİYERLER KAZANIYOR
El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğünün kırsala alanda yaşayan çiftçi çocuklarına ve gençlerine , ayrıca kırsaldan kente göç etmiş veya kentin yoksul kesiminde yaşayan kadın ve gençlere el sanatları öğreterek onları meslek sahibi yapmak ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Turgay Çam,  "Eğitim faaliyetleri kapsamında aşçı yardımcısı, ev tekstili, ürünleri hazırlama, dekoratif ev aksesuarları hazırlama, geleneksel el nakışları, Uşak halı dokuma , ahşap boyama ve vernikleme elemanı gibi bir çok branşta kurslarımız açılmaktadır. Kurumumuz atölyelerinde uygulamaya konulan kurslardan üretilen ürünler yine kurumumuz teşhir salonlarında satışa sunulmaktadır. Ürünlerimizin satışı çok yakın zamanda internet üzerinden de gerçekleştirilecektir. Satış işlemleri kurumumuz döner sermaye biriminde makbuz karşılığında nakit veya kredi kartı ile yapılabilmektedir. Sipariş üzerine isteğe göre üretim siparişi almaktayız. kurslarımızda sertifika alan kursiyerler sonrasında tekstil mermer, halı dokuma, ahşap, halı dokuma kuruluşlarında istihdam edilebilmektedirler. Bir kısım kursiyerlerimiz de kendi evlerinde hobi amaçlı üretimlerini devam ettirmektedirler." şeklinde konuştu. 

3 AYLIK EĞİTİM VERİLİYOR
Elazığ El sanatları Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Şefike Dilek, kadınların buraya gelerek 3 aylık kurs süresi boyunca çeşitli alanlarda eğitim aldıklarını kaydetti. 
Kurs süresi içinde biz yapılan ürünleri satışa sunduklarını aktaran Dilek, "Gerek kursiyerler kendi yaptıklarını almak istiyorlar, gerek çevrelerinden, eş dostlarından almak isteyenler oluyor. Özellikle de tercih ediyorlar kurumumuzu. Biz burada kurum destekli iş yaptığımız için maliyetine satıyoruz bu ürünleri. Aslında kursiyer sadece ürününün maliyetini bize veriyor. Biz de bu şekilde kuruma destek oluyoruz. Bakanlığımzdan aldığımız bütçeyi bir şekilde değerlendirip oraya geri döndürmeye çalışıyoruz. Kursiyerlerin eşleri, dostları burayı tercih ediyorlar. Çünkü gerçekten uygun rakamlara satıyoruz. Bir ürünü dışarıda 30 Lira'ya alıyorsanız ben burada o ürünü 20 Lira'ya alıyorum. O yüzden de tercih sebebi oluyoruz. Bunun dışında bazı mağazalarla anlaşma yapmış durumdayız. Burada ürün yapıyoruz, kendilerine gönderiyoruz. Onlarda orada satışlarını yapıyorlar Karşılıklı birbirimize destek oluyoruz." ifadelerini kullandı.

KURSİYERLERİMİZ KEYİFLE GELİYOR
Kursiyerlerin kurslara büyük bir keyifle geldiğini söyleyen Dilek, şöyle devam etti: "Kursiyerlerimiz kursa o kadar zevkle geliyorlar ki ben kursiyerlerin kendi ağzından duyuyorum bunu. Hepsi ev hanımlarından oluşuyor. Herkes keyifle geliyor. İnsanlar hastalıklarını unutuyor burada. Aslında o kadar cezbedici bir durum ki kursiyer buraya geliyor. Burada bir meslek öğreniyor. Kursiyer İŞKUR'dan destek de alıyor. Evine de katkı sağlıyor. Mesleğini öğreniyor, maaşını alıyor, ekstradan da çok güzel bir deşarj oluyor."

GÜZEL ZAMAN GEÇİRDİM
Merkezde eğitim gören Hülya Atay, böyle bir imkanı sundukları için yetkililere teşekkür ederek, "Kursa arkadaşım sayesinde katıldım. Gelip zaman geçirmek istedim. Bu kadar önemli, güzel aktivelerin olduğunu bilmiyordum. Geldik, çağrıldık, çok güzel zaman geçirdim. Arkadaşlarım oldu. El becerileri kazandım. Teşekkür ederim böyle bir imkanı bize sundukları için." dedi. 

ÇOK GÜZEL MESLEKLER ÖĞRENDİM
Kursiyer Leyla Yılmaz eğitim merkezinde çok güzel meslekler öğrendiğini söyledi. 
Yılmaz, "Birbuçuk aydır buraya geliyorum. Çok güzel şeyler öğrendim,. Daha önce sosyal hayatım yoktu. Buraya geldim sosyalleştim. Arkadaş çevresi edindim. Burada çok güzel şeyler öğrendim: burada öğrendiğim şeylerin hammaddesini alarak evde değerlendirerek evde çocuklarıma ve kendime katkı yaptım. Kurs bittikten sonra devam etmeyi düşünüyorum. Çok keyifli. Bir toz maddeyi çok güzel şekilde değerlendirerek kendimize kazanç kapısı haline getirebiliyoruz." şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN