İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), sosyal medya platformları üzerinden su faturalarıyla ilgili bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamada, "Son günlerde bazı haber kaynakları ve sosyal medya hesaplarında; aynı tarihte alınan su ve doğalgaz faturaları paylaşarak, bu faturalar üzerindeki tüketim miktarlarının aynı olduğu, su faturasının fiyatının beş kat fazla olduğu yönündeki iddialara yer verilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

"Yaz mevsimi nedeniyle su ve doğalgaz tüketimleri aynı seviyede değildir"

Doğalgaz hizmetleri ile suyun elde edilmesi, arıtılması ve dağıtılması birbirinden farklı, karşılaştırılmayacak iki ayrı sektör olduğunu belirten İSKİ, yaz mevsiminde su tüketimi ile doğalgaz tüketiminin aynı seviyede olmadığını açıkladı.

Mevsimsel değişkenlere bağlı olarak doğalgaz tüketiminin aylık olarak arttığı veya azaldığına dikkat çeken yetkililer, kış mevsiminde doğalgaz tüketiminin artmasının faturaları etkilediğini ve yazın azalan doğalgaz tüketiminin faturaları düşürdüğünü ifade etti.

"İki farklı faturanın karşılaştırılması anlamsızdır"

Doğalgaz ve suyun elde edilme, arıtma ve dağıtım maliyetlerinin, birim fiyatların belirlenmesiyle mevsimsel tüketim ve kullanıma bağlı olarak farklılıklar gösterdiği belirtildi. Bu nedenle, doğalgaz ve su faturalarının karşılaştırılmasının anlamsız olduğu vurgulandı.

Su faturalarındaki maliyetlerin yanı sıra, atık suyun toplanması, arıtılması ve çevre koruma hizmetleri gibi kalemlerin de faturaya yansıdığı kaydedildi.

"İstanbul'daki tüm konutlara aylık 3 metreküp ücretsiz İnsani Su Hakkı sağlıyoruz"

Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından doğalgaz faturalarının devlet destekli olduğu kamuoyuna duyurulmuştur. İstanbul'daki tüm konutlara her ay 3 metreküp ücretsiz İnsani Su Hakkı sağlandığını bildiren İSKİ, tüm maliyet artışlarına rağmen 2024 yılı Mayıs ayındaki Genel Kurul'da konut abonelerinin %85'inin kullandığı 1. Kademe su tarifesinde yalnızca %36 oranında düzenleme yapıldığını açıkladı. İnsani Su Hakkı uygulaması çerçevesinde, konut abonelerine 1 metreküp suyun bedeli 27,98 TL olarak yansıtılmaktadır.

Dünyada kabul edilen su faturalarının ödenebilirlik kriteri, hanehalkının toplam aylık gelirinin %3-5'i seviyesindeyken, İstanbul’da konut 1. Kademeden faydalanan %85 abonemizin asgari ücrete göre ödenebilirlik oranı %2,47 düzeyindedir.