Hizbullah'ın Zirve İsimlerinden Biri: Haşim Seyfettin Kimdir?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’un bir banliyösünde gerçekleşen İsrail hava saldırısında hayatını kaybetmesi, gözleri potansiyel varisi Haşim Seyfettin'e çevirdi.

İran destekli grup, 32 yıldır liderlik yapan Nasrallah’ın cuma günü gerçekleştirilen saldırıda öldüğünü resmi olarak duyurdu. Hizbullah, 42 yıllık varlığı süresince karşılaştığı en ciddi kaybın ardından, yeni bir lider seçme zorluğuyla baş başa kaldı.

İsrail’in saldırılarından sağ kurtulan Seyfettin, Nasrallah’ın kuzeni olarak tanınmaktadır.

Yürütme konseyi başkanı sıfatıyla Hizbullah’ın siyasi faaliyetlerini denetliyor, ayrıca örgütün askeri operasyonlarını yöneten Cihat Konseyi'nde de görev almaktadır.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Seyfettin’i 2017 yılında terörist olarak ilan etmiştir.

Seyfettin, haziran ayında bir Hizbullah komutanının öldürülmesinin ardından İsrail’i uyararak cenaze töreninde “(Düşman) kendini ağlamaya ve feryat etmeye hazırlasın” ifadelerini kullanmıştır.

Hizbullah’ın Beyrut’un güney banliyölerindeki merkezi Dahiye'de yakın zamanda gerçekleştirilen bir etkinlikte, Filistinli savaşçılarla dayanışma göstererek “Tarihimiz, silahlarımız ve roketlerimiz sizinle” şeklinde konuşmuştur.

Seyfettin’in ABD politikalarına yönelik eleştirilerini de cesurca ifade ettiği biliniyor.

Hizbullah üzerindeki Amerikan baskısına karşılık olarak 2017 yılında “Trump’ın başkanlığı dönemindeki bu zihinsel engelli, çılgın ABD yönetimi direnişinize zarar veremeyecek” demiş ve bu tür eylemlerin Hizbullah’ın kararlılığını güçlendirmenin ötesinde bir amaca hizmet etmeyeceğini vurgulamıştır.