Evlerde elektrik abonelikleriyle ilgili birçok işlemin cep telefonları aracılığıyla yapılmasını sağlayacak yeni sistem, 1 Ocak 2024 itibarıyla faaliyete geçti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan taslağın ardından, projede önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Akıllı elektrik sayaçları ile Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) oluşturularak Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar bu yeni sisteme entegre edildi.

Bu uygulama sayesinde elektrik sayacı ile merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü iletişim, elektrik tüketim verilerinin doğrulanmasını ve saklanmasını mümkün kılmaktadır. MASS sistemi, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşmaktadır.


Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS projesine dahil edilmesi, gerekli ekipmanının kurulumu, işletilmesi ve akıllı sayaçların kurulumuyla birlikte mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi, dağıtım lisansı bulunan tüzel kişilerin sorumluluğundadır. Ancak uygulamanın az bilinen bir detayı bulundu.

YIL SONUNA KADAR HERKES DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmiş verilere de ulaşılmasını sağlayacak mobil uygulamayı 1 Ekim 2024 tarihine kadar geliştirecek.


Elektrik dağıtım şirketlerinin, bu uygulama için gerekli verileri EPİAŞ'a sağlayacak altyapıyı 1 Ekim 2024'e kadar kurmaları zorunludur.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ise 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi'ni yayımlayacak. Dağıtım şirketleri de bu şartnameye uygun merkezi yazılımı 1 Nisan 2025'e kadar kuracak ve 1 Ağustos 2025 tarihine kadar uzaktan okuma yapılabilen tüm sayaçların verilerini bu yazılımla entegre edecektir.

Ek olarak, dağıtım şirketleri, 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren tedarik edecekleri tüm akıllı sayaç, modem, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılarının, birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olması gerekmektedir.