Fırat Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu tarafından Türkiye'de ilk defa ışık dalga boyu analizörü (Monokromatör) cihazı üretildi.
Fırat Üniversitesinde düzenlenen '6. Fırat Yazılım Teknoloji Proje Pazarı Ödüllü Yarışma' etkinliği yoğun ilgi gördü.
Elazığ Belediyesi, yazıcı ve fotokopi makinelerinin ömrünü tamamlamış toner ve kartuşları, belediye ekipleri tarafından gerekli bakım ve onarımdan geçirildikten sonra kullanılmak üzere tekrar okullara teslim ediyor.
Fırat Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, güneş simülatörü, spin kaplama cihazı ve yapay sinir üretiminde kullanılan elektrospin cihazı gibi birçok çalışmaya imza attı. Prof. Dr. Yakuphanoğlu'nun bu çalışmaları başta Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilirken, çalışmaları da uluslararası indeksli dergi ve makalelerde yayımlandı.
Elazığ'ın Keban ilçesinde bulunan Musa Coşkun Ortaokulunda 4006-TÜBİTAK Bilim Fuarı gerçekleştirildi.
Bilgisayar programcısı Selçuk Keleş, teknoloji çağında bilgisayar programcılığının önemli bir yerinin olduğunu belirterek programcının bütün yazılım dillerini bilmesini ve bunu da gerektiği yerlerde kullanması gerektiğini söyledi.
Elazığ Şehit Muammer Faruk Salgar Gençlik Merkezi bünyesinde kurulan Dene Yap Atölyesinde 36 aylık eğitim sürecinde, 14 hafta sonucunda gerçekleştirilen Nesnelerin İnterneti ve Elektronik Programla Proje şenliğinde, genç yetenekler hünerlerini sergiledi.
Elazığ İpek Yolu Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi tarafından Türkiye'de ilk defa dron ile tarım arazileri ilaçlandı. Genç çiftçilerin hizmetine ücretsiz bir şekilde sunulan proje, ilk etapta kent merkezi ve ilçelerinde uygulanacak.
Elazığ'da 10'uncu sınıf öğrencisi 250 lira bütçe ile askeri, denizcilik ve havacılık alanında kullanılabilecek radar geliştirdi.
Bilgisayar programcısı Selçuk Keleş, teknoloji çağının yaşandığı son dönemlerde bilgisayar programcılığının gözde meslekler haline geldiğini söyledi.
Annesinin sürekli ıspanak yemesinden ilham alan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Emir Belli, ıspanak atıklarından plastik kaşık ve kapak üretti. Doğaya atıldığında 2 hafta içerisinde çözünen bu plastikler, aynı zamanda içerisine yerleştirilen tohumlar sayesinde tekrar yeşererek bitkiye dönüşüyor.
Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) bir yılda 26 farklı yazılım ve bilgi sistemi projesi hazırlandığını belirten Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Ulaş, projeler ile üniversiteye 3,5 milyon liranın üzerinde olan bir katma değer kazandırıldığını söyledi.
Elazığ'da devletten destek alan genç girişimci Yavuz Akın, yerli ve milli yapay zeka tabanlı 'Yüz tanıma sistemi temelli geçiş kontrol sistemi' geliştirdi. Bu sayede klasik kartlı giriş sistemleri ile parmak izi okuyucuları rafa kalkacakken birçok kurum ve kuruluş personelin devam ve verimliliğini daha rahat kontrol edebilecek.
Roof Stacks şirketinin Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu, TRT 1 ekranlarında yayınlanan Gündem Ötesi programının konuğu oldu. Burak Soylu, programda Dünyada AR tabanlı çalışan ilk Metaverse olma özelliği taşıyan GoArt Metaverse’yi tanıtarak Metaverse dünyası hakkında merak edilenleri cevaplandırdı.
Metaverse teknolojisinin en az 10 yıl içerisinde dijital ortamı ele geçireceğini iddia eden Doç. Dr. Levent Yusuf Şahin, 'Sanal gerçeklik deneyiminin dışarıdan donanımla değil, doğrudan zihnimizle oluşturulabilmesi gibi bir durum söz konusudur' dedi.
Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezi çatısı altında kurulan Dene-Yap Atölyesinde gerçekleştirilen eğitim kapsamında 13 hafta boyunca eğitim gören gençlerimizin Robotik ve Kodlama alanında yapmış oldukları çalışmalar görücüye çıktı.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Çetin Özay ve öğrencileri, geliştirdikleri proje ile çamaşır makinelerindeki çocuk ya da evcil hayvanların ölmesi veya yaralanmalarının önüne geçilecek önemli bir başarıya imza attı.
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman Karakoçan ilçesini ziyaret ederek, Tarım ve Hayvancılık Altyapısını Geliştirme Projesi kapsamında tarım makinaları dağıtımı ve sertifika törenine katıldı.
Elazığ'da deprem mühendisliği üzerine çalışmalar yürüten öğretim görevlisi, insan vücudundaki en güçlü kemiklerden olan kaval kemiğinden esinlenerek 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı bir yapı geliştirdi.