Tatil sezonunun sona ermesine yaklaşırken, bu yıl yurt dışında tatil geçirmek isteyen birçok Türk vatandaşı Schengen vizesi için başvuruda bulundu.

Avrupa ülkeleri, Türkiye'den gelen başvurulara son yılların en yüksek oranda red ile cevap verirken, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yaşanan vize sorunu yeni bir boyut kazandı.

2026 YILINA KADAR VİZE RANDEVUSU VERİLMEYECEK

Türkiye'den en fazla vize başvurusu yapılan ülkelerden biri olan ABD, son yıllardaki Türkiye ile ilişkilerdeki bozulmanın etkilerini vize başvuru sürecine yansıttı. Önceki yıllara nazaran Türk vatandaşları için belirlenen kontenjanların önemli ölçüde azalması, ABD'nin bu politikası ile vize randevu sisteminin duraksamasına yol açtı.


Yüksek başvuru sayısına rağmen -kısıtlı kontenjanlar nedeniyle- 2026 yılına kadar vize randevuları dolmuş durumda. Yani, ABD'ye turist olarak gitmeyi arzulayan bir Türk vatandaşı, özel bir aciliyet belirtmezse, en erken randevuyu ancak 2026 yılının Ocak ayına alabilecek.

RET ORANLARI YÜZDE 20'YE YÜKSELDİ

Türkiye'deki vize sorunları, yüksek enflasyon nedeniyle daha karmaşık bir hal aldı.

Ege ve Akdeniz gibi popüler turizm bölgelerindeki fiyatların Avrupa standartlarının üzerinde seyretmesi, vatandaşların tatil tercihlerinde yurt dışı seçeneklerini çekici kılıyor. Ekonomik olarak daha uygun olan Balkan ülkelerinin yanı sıra, birçok vatandaş Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki ortalama fiyatların Türkiye'den daha makul olduğunu düşünüp vize başvurularında yoğunlaştı.

AB ülkeleri, artan başvuru sayıları karşısında randevu tarihlerinin son döneme kaydırılmasının yanı sıra, ret oranlarını da yüzde 20 seviyesine çıkararak tarihi bir zirveye ulaştı.