Emeklileri Derinden Etkileyecek Gelişme: Maaş Kesintisiyle İlgili Son Detaylar Açıklandı!

Yılsonuna yaklaşırken, 16 milyondan fazla emekli vatandaş yeni yılda yapılacak emekli zammına yoğun bir ilgiyle odaklanmış durumda.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri beklenen seviyede çıkmazken, vatandaşlar emeklilerin alım gücünün her geçen gün azaldığını vurgulayarak, seyyanen zam talep etmeye devam ediyor. Ekonomi politikalarında yaşanan sıkıntıları dile getiren hükümet yetkilileri, seyyanen zam isteğine karşı kapıları kapatırken, milyonlarca emeklinin tepkisini çekecek uygulamaların detayları gün yüzüne çıkmaya başladı.



EMEKLİ MAAŞINDAN KESİNTİ YAPILACAK GRUPLAR

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, mevcut yasalar çerçevesinde emeklilerin maaşlarında büyük eşitsizliklerin ortaya çıktığını belirterek, 2024 yılı bitmeden emeklilik başvurusu yapmayanların, önümüzdeki yıl itibarıyla emekli maaşlarını %30 oranında eksik alacaklarını ifade etti.



Sosyal medya üzerinden yaptığı 8 maddelik açıklamada Erdursun, intibak düzenlemesi yapılmaması halinde emekli maaşlarındaki adaletsizliklerin daha da artacağına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:



2025'te emekli olacak bireyler, güncelleme katsayıları sebebiyle 2024'e nazaran daha düşük emekli aylığı alacaklar.

- Emekliliğini hak ettiği halde, emekli olduktan sonra işverenlerin emekli çalıştırmaması yüzünden emeklilik başvurusu yapmayan ve her ay devletin kasasına yüksek miktarlarda sigorta primi ödeyen bireylerin sistem tarafından emekliliğe zorlandığını gözlemliyorum.



- Bu durumda devlet, ödemediği emekli aylıklarını ödemek zorunda kalacak ve sigorta primi gelirinden mahrum kalacak. Yani devlet kayıplar yaşayacak.

- 2024 sonrasında emekliliğini erteleyenler %30-33 oranında ciddi bir kayıpla karşılaşacak.



- Bu durumdan hem sigortalı hem de devlet kaybeden taraf olacaktır.

- Hükümet yetkilileri, sürekli olarak ülkemizde emekli sayısının yüksek olmasından şikayet ederken, uygulanan yasalar, çalışmanın yerine emekli olmanın avantajlı olduğu bir emekli aylığı hesaplama sistemine işaret ediyor.



- Enflasyon nedeniyle yaşanan bu sorunların çözülmesi gerektiği kanaatindeyim.



- Şu anki emekli aylığı hesaplama sistemi, emekli olmayı ve kayıtdışı çalışmayı teşvik etmektedir.



- Emekli maaşı hesaplama sisteminin, sigortalının emekli olmayı hak ettiği halde daha uzun süre çalışarak prim ödeyip emekli olduğunda en azından temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir maaş almasını teşvik edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum.



OCAK AYI ZAM ORANI BELLİ OLACAK

Emeklilere yapılacak zam oranı, Ocak ayının ilk haftasında açıklanacak TÜİK verileri doğrultusunda netleşecek. Aralık ayı enflasyon rakamlarının kesinleşmesiyle beraber hükümet yetkilileri, asgari ücret ve emekli zammı hakkında toplantılar düzenleyerek kesin zam oranını kamuoyuna açıklayacak.