Elazığ dikkat, Fiyatları nasıl etkileyecek? Zeytinyağında 'var yılı'na girdik

Türkiye, zeytinyağı üretiminde bu yıl 'var yılı'na girmiş durumda. Zeytin ağaçları doğal ritimleri gereği bir yıl bol, diğer yıl ise az mahsul veriyor. Elazığ dikkat Bol mahsul verilen yıl 'var yılı' olarak adlandırılmaktadır. Geçtiğimiz yıl, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'de zeytin üretimi önemli oranda düştü. Ticaret Bakanlığı, iç piyasayı korumak amacıyla zeytinyağı ihracatına yasak getirirken, bu yıl dökme ve varilli zeytinyağı için ihracat yasakları esnetildi. Türk zeytinyağı ihracatçılarına 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota tahsis edildi. Böylece Türkiye, var yılına ek olarak geçen yıldan devraldığı 100 bin ton zeytinyağı ile iyi bir başlangıç yaptı. Bu durumun fiyatlar üzerinde önemli etkileri olması öngörülürken, Türkiye'nin zeytinyağı piyasasında rakipleri olan İspanya, İtalya ve Yunanistan'daki rekolte düşüklüğü, Türk üreticisini Avrupa pazarında avantajlı bir konuma taşıyor. Haber Global'e özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, zeytinyağı arzının hem iç piyasada hem de uluslararası alanda fiyatlar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.


Sektör temsilcileri, zeytinyağı fiyatlarında önemli bir artış öngörmediklerini belirtti.

CUMHURİYET REKORU

Edremit Körfezi Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci, bu yıl geçmiş yıllarda olduğu gibi aşırı fiyat artışlarının yaşanmayacağını vurgulayarak şunları söyledi: "Önceki yıllarda yaşanan sıkıntılar, Avrupa'daki stokları tüketti. Bu yıl, Cumhuriyet tarihinin rekor seviyesinde bir üretim bekliyoruz. Ancak tecrübeme dayanarak belirtmeliyim ki, 'çok ürün var, fiyatlar düşecek' söylemi pek de doğru değil. İhracat son derece canlı olacaktır; ihracatçılarımız daha fazla ihracat yapmak için tüm imkanları kullanacaktır. Kötü bir yıl olacağını düşünmüyorum, ancak zeytinlik bölgelerinde ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklık üretimimizi olumsuz etkileyebilir."

FİYATLAR SABİT KALIR

Mehmet Semerci'ye bu yılki zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili beklentisini sorduk. Semerci, "Fiyatların düşmesini beklemiyorum ama mevcut fiyatlar devam eder. Zam görmeyiz diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde olumlu organizasyon ve bolluk nedeniyle fiyatlar mütevazı bir şekilde düşebilir, ancak sonrasında ihracatın etkisiyle sorun yaşamayız. Tüketici açısından bu yıl boyunca fiyatlarda bir artış beklemiyorum."


Türkiye, zeytinyağı üretiminde Akdeniz'deki rakiplerini geride bırakarak ihracata hazırlanıyor.

MALİYETLER KATLANDI

Çanakkale Zeytinyağı ve Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Cem Erdilek, fiyatlar üzerinde üretim maliyetlerinin de önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtirken şunları ifade etti: "Zeytin ağaçlarından bir yıl 100 kilogram mahsul alıyorsanız, sonraki yıl 70 kilogram alırsınız. 'Yokluk' söz konusu değildir. Bu sene çok fazla zeytin var. Toptan fiyatlar, geçen yılın yarısı civarında. Ancak, üretim maliyetleri geçen yılın iki katına çıkmış durumda. Çiftçinin toptancıya satış fiyatının sezonun başında 250 liradan açılacağını öngörüyorum. Bu fiyat bile şu anda çiftçiye zarar ettiriyor. Çifti̇nin masraflarını karşılayabilmesi için fiyatların en az 300-350 liraya ulaşması gerekiyor."

Piyasada fiyatlarla ilgili birçok spekülasyon mevcut olduğunu dile getiren Erdilek, "Şu anda fiyatlar baskılanıyor, zeytinyağı piyasadan düşük fiyatla toplanıyor. Ancak yılbaşından sonra fiyatların yükselmeye başlayacağını düşünüyorum. Sezonda zeytinyağını satanların kaybedeceği görülüyor." dedi.

FİYAT DENGELENİR

Elazığ dikkat, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şensal, bu yıl mahsulün fazla olmasına rağmen üretim maliyetlerindeki artışın fiyatları dengeleyeceğini ifade ederken, "Henüz toplama aşaması başlamadı ancak hem toplama esnasındaki iş gücü maliyetleri hem de sıkım ve diğer işlemlerdeki maliyetlerde ciddi artışlar var. Yevmiye ücretleri de arttı. Bu durum market fiyatlarına yansıyacaktır. Ancak en azından market fiyatlarında bu yıl bir artış olmayacağını söyleyebiliriz," şeklinde konuştu.



Kaynak: Web Özel