Doktor Balıklar mesaiye hazırlanıyor

Elazığ'da sağlık turizmine büyük katkı sağlayacak önemli bir keşif yapıldı. 

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO

HABER: VEDAT YETİK

Elazığ'da sağlık turizmine büyük katkı sağlayacak önemli bir keşif yapıldı. 

Elazığ'ın Baskil ilçesinde Fırat Nehri kıyısında doktor balıkları adıyla bilinen balık türüne rastlandı. Doktor balıklarının özellikle sedef ve egzema başta olmak üzere cilt hastalıklarını önlemede en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesi olduğu öğrenildi. 

FIRAT NEHRİ DOKTOR BALIKLARI AÇISINDAN BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP
Yukarı Fırat Kültür Sanat Derneği Başkanı Aygün Çam, Elazığ Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye'de bugüne kadar sadece Sivas'ta görülen doktor balıklarının, Fırat nehrinde de keşfedildiğini söyledi. 
Doktor balıklarının keşfinden ve faydalarından bahseden Aygün Çam, "Doktor Balıkları  Anadolu'da sadece Sivas'ta var. İkinci keşfi Elazığ'da yapıldı. Derneğimizin öncülüğünde Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli hocalarımızla doktor balıklarının keşfini sağladık. Bu balıklar küçük bir balık türü. Bu balık türü bazı hastalıkları tedavi edici özelliklere sahip. Başta egzema ve sedef hastalıkları başta olmak üzere deri, cilt hastalıklarını iyi geliyor. Bu balıklar ayrıca kirli kanı vücuttan emen bir balık türüdür. Şuanda Fırat Nehrinde büyük bir potansiyel mevcut.  Fırat Nehri doktor balıkları açısından çok büyük bir potansiyele sahip." dedi

"SAĞLIK TURİZMİNE KAZANDIRACAĞIZ"
Doktor Balıklarının sağlık turizmine kazandırılması için çalışma başlattıklarını aktaran Aygün Çam, "Bununla ilgili bir komisyon oluşumuna gittik. Baskil Kaymakamlığı, Fırat Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi, İktisat Fakültesi, DSİ, Tarım Orman Müdürlüğü'nden oluşan 11 kişilik bir komisyonumuz var. Ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Buradaki amacımız, doktor balıklarının korunmasını sağlamak. Maalesef yanlış avlanma teknikleri doktor balıklarının sayısını azaltıyor. Öncelikle balıkların korunmasını ve çoğalmasını sağlanacak. Bunun dışında Nehir içerisinde havuzlar oluşturulacak. Bunun için Fırat Kalkınma Ajansı ve Kırsal Tarımı Destekleme Kurumu'na bir proje sunmayı düşünüyoruz. Bir sonraki aşaması ise doktor balıklarının sağlık turizmine kazandırılması sağlanacak. Baskil Su Yatağı, Bilal Uşağı ve Şeyhasan Köylerinde havuzlar oluşturularak doktor balıkları üretilecek ve tedavide kullanılması sağlanacak. Bu köylerde ayrıca vatandaşların kalabilecekleri yerler, tedavi edici farklı uygulamalarla sağlık turizmini bu bölgede geliştirmeyi düşünüyoruz. Doktor balıklarının yaşadığı bölge Karaleylek kanyonuna çok yakın bir nokta. Sağlık turizmini bu bölgede geliştirirsek inanıyorum ki bir kaç yıl içerisinde Elazığ bu noktada zirvede yer alacak." diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN