Şeker hastalığı, vücuttaki kan şekerinin (glukozun) kontrol edilemediği bir durum olarak öne çıkmaktadır. Genellikle "diyabet" adıyla anılmaktadır. Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretemediği veya vücudun insülini etkin bir şekilde kullanamadığı durumlarda meydana gelmektedir. Peki, kan şekeri nasıl kontrol altına alınabilir? Kan şekerini düzenleyen besinler hangileridir?

DİYABET ARAŞTIRMASI

2030 yılına kadar her on kişiden birinin tip 2 diyabet hastası olacağı öngörülmektedir. Bu kadar yaygın olmasının bir sonucu olarak durumu kontrol altında tutmak daha karmaşık hale gelmektedir.

Kan şekeri kontrolü, diyabetin yönetiminde en kritik faktördür.

Küçük beslenme değişiklikleri, yüksek kan şekeri seviyelerinde azalma sağlayabilmektedir.

Bir araştırmada, basit bir sebzede bulunan bir bileşenin yüksek kan şekerini düşürebildiği belirlenmiştir.

Bilim insanları, hazırlanan soğan özütü ile kan şekerinin düşürülmesi üzerindeki etkisini incelemiştir. Nijerya'nın Abraka Delta State Üniversitesi'nden baş araştırmacı Anthony Ojieh, "Soğan bir besin takviyesi olarak kullanılmıştır" ifadesinde bulundu.

Hipotezi test etmek amacıyla Ojieh ve ekibi, tıbbi olarak diyabetli üç gruba günlük 200, 400 ve 600 miligram soğan özütü uygulamıştır.

İlk amaç, ilacın etkisini artırıp artırmayacağını tespit etmektir. Ayrıca, kan şekeri normal olan üç diyabetik olmayan sıçan grubuna metformin ile soğan özütü verilerek karşılaştırmalar yapılmak istenmiştir.

Diyabet tedavisinde sıkça reçete edilen ilaçlardan biri metformindir. Diyabetik ve diyabetik olmayan iki kontrol grubuna soğan özütü ve metformin verilmemiştir.

Diğer iki grup (bir diyabetli, diğeri diyabetsiz) yalnızca metformin almış ve soğan özütü yerine metformin uygulaması yapılmıştır. Her grupta beş sıçan bulunmaktaydı.

İki doz soğan özütü alan diyabetik sıçanların açlık kan şekeri seviyeleri, çalışmanın başlangıcındaki "temel" seviyelere oranla yüzde elli ve yüzde otuz beş azalma göstermiştir.

Ayrıca, soğan özütünün diyabetik sıçanlarda toplam kolesterolü düşürdüğü ve iki yüksek dozun en büyük etkisine sahip olduğu keşfedilmiştir. Ojieh, "Soğanın kan şekeri seviyelerini düşürme mekanizmasını araştırmamız gerekmektedir" dedi.

Ojieh, çalışmanın daha fazla aydınlatılması gereken yönlerinin olduğunu ifade etti. Ojieh, bu yöntem kişilere uygulandığında, tipik olarak saflaştırılacağını ve gerekli dozaj için yalnızca aktif bileşenlerin ölçüleceğini belirtti.