Ülkemizde çay içme alışkanlığı oldukça yaygındır. Çayın pek çok sağlık faydası bulunmaktadır. Peki, çay demir seviyesi üzerinde bir etki yaratıyor mu?

Çayın sağlığa olan olumlu etkilerinden dolayı tüketiminde herhangi bir kısıtlama gerekmemektedir. Diyetimizde demirin iki ana kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan biri bitkisel, diğeri ise hayvansaldır. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için genellikle hayvansal kaynaklar tercih edilmektedir. Hayvansal proteinler aracılığıyla alınan organik demir ile bitkisel kaynaklardan alınan inorganik demirin vücutta emilim süreçleri farklılık göstermektedir. Hayvansal demirin vücut tarafından emilimi, bitkisel demir gibi C vitamini alımıyla artış göstermez. Bitkisel kaynaklı demir emilimi, tahıllar, yeşil sebzeler, kuru meyveler, baklagiller, pekmez ve sert kabuklu yemişler gibi besinlerdeki belirli maddelerle sağlanmaktadır.

FAZLA DEMİR ALIMI ZARARLI MI?

Kansızlığın başlıca nedeni demir eksikliği olarak öne çıkmaktadır. Vücutta beslenme bozukluğu ya da kanamalara bağlı bir kayıp söz konusu değilse, ilerleyen yaşlarda demir depoları artış gösterebilir. Ancak bu durumda fazla demir alımı sağlık açısından zararlı olabilir.

KANSIZLIĞIN NEDENİ HER ZAMAN DEMİR EKSİKLİĞİ MİDİR?

Hücreler içinde biriken fazla demir, mide ve bağırsak kanalı yoluyla ya da kadınlarda adet dönemlerinde vücuttan atılmaktadır. Kansızlığın sebebi her daim demir eksikliği olmayabilir; eksiklik tespiti yapılmadan ilaç kullanımının zarar verebileceği unutulmamalıdır.